Tematické celky
Základné živiny
Sacharidy
Sacharidy
Sacharidy (cukry, glycidy) sú dôležité prírodné zlúčeniny, ktoré sa skladajú z atómov uhlíka, vodíka a kyslíka. Sú tvorené v autotrofných rastlinách fotosyntetickou asimiláciou oxidu uhličitého a vody (enzymatickým štiepením cukrov vzniká spätne CO2 a H2O).
Bielkoviny
Bielkoviny
Bielkoviny - proteíny - sú po chemickej stránke lineárne biopolyméry zložené z aminokyselín, navzájom pospájaných kovalentnou peptidovou väzbou, preto sa zvyknú nazývať aj polypeptidy.
Tuky
Tuky
Tuky sú prirodzenou a dôležitou súčasťou našej stravy. Z chemického hľadiska ich môžeme charakterizovať ako zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín
Hodnota potravín.pptx
ochorenia z potarvín.pptx